Anne Frank Museum Amsterdam

Duitse spoorwegen

30 Okt 2017 13:00
---

De Duitse Spoorwegen hebben een actie opgezet waarbij het publiek namen mag aandragen voor nieuwe hogesnelheidstreinen. Anne Frank is een van de voorgedragen namen. 

---

Controverse

De naamgeving roept controverse op, en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen. 

---

Symbolische kracht

We realiseren ons dat initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren. De symbolische kracht van Anne Frank is groot. Dat laatste leidt tot een veelheid aan uitingen, zoals vernoemingen van straten, scholen, parken maar ook tot Halloween kostuums en antisemitische uitingen in het voetbal. Naar verwachting zal dit fenomeen in de komende jaren alleen maar sterker en gevarieerder worden. In toenemende mate zal de betekenis van Anne Frank een hedendaagse aanleiding hebben in plaats van een historische. 

---

Geschiedenis Anne Frank

De Anne Frank Stichting ziet het als haar taak om de geschiedenis van Anne Frank op historisch betrouwbare en authentieke wijze weer te geven. Wij moedigen iedereen aan hiervan kennis te nemen en na te denken over het belang van deze geschiedenis anno 2017.