Anne Frank Museum Amsterdam

In memoriam

06 Okt 2017 11:00
---

Met verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam. Wij hebben hem leren kennen als een zeer betrokken en toegewijde burgemeester die, mede vanuit zijn persoonlijke achtergrond, veel belangstelling had voor de oorlogsgeschiedenis van de stad.

---

Op verzoek van de Anne Frank Stichting verwelkomde burgemeester Eberhard van der Laan in februari 2015 leerlingen van de 6e Montessorischool Anne Frank uit Amsterdam in het Anne Frank Huis. De school was een van de 74 Amsterdamse scholen die gebruikmaakten van het aanbod voor een gratis educatief ontvangst in het museum. Van der Laan schudde elke leerling de hand, schoof aan in de kring en ging met leerlingen in gesprek.

---

Burgemeester Eberhard van der Laan

Als burgemeester ben ik blij dat het Anne Frank Huis kinderen in Amsterdam een ontvangst aanbiedt en vertelt over het leven van Anne Frank en wat je ervan kunt leren. Het is nooit eerder in de geschiedenis gebeurd, dat gewone mensen bewust werden doodgemaakt om wie ze zijn. Het begon met kleine dingen. Het is belangrijk dat je hier scherp op bent. Het is een keer gebeurd, en mag nooit meer gebeuren.

---

Afscheid

Half september 2017 legde Van der Laan zijn taken neer en schreef hij een afscheidsbrief aan zijn geliefde Amsterdammers: “Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen. Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.” Zijn vaarwel is nu definitief.

---

Verlies

De Anne Frank Stichting koestert warme herinneringen aan burgemeester Eberhard van der Laan die, ook in het besef van wat er in de oorlogsjaren is gebeurd, de stad mooier, liever en menselijker heeft gemaakt. Wij leven met zijn familie mee en wensen hen veel sterkte met dit grote verlies toe.