Aardbeien voor bezoekers

24 Apr 2017 18:00
---

Zaterdag 8 juli 1944, het is een vrolijke middag voor de onderduikers in het Achterhuis. De helpers hebben kistjes met aardbeien op de kop getikt, een buitenkans. In de kantoorkeuken is het een drukke bedoening. Anne Frank krijgt ‘de bibberatie van opwinding’ als ze met z’n allen de aardbeien schoonmaken en plukken. ‘Het moest tenminste plukken verbeelden, er ging meer in de monden dan in de emmer’, schrijft Anne. De rest van de aardbeien wordt geweckt. Op vrijdag 5 mei 2017 vieren we de Dag van de Vrijheid en denken we terug aan die vrolijke middag in het Achterhuis door het uitdelen van aardbeien aan bezoekers in de rij.

---

Anne schrijft regelmatig over de slinkende voedselvoorraden in het achterhuis, en de moeite die de helpers moeten doen om aan eten te komen. De aardbeien, via Opekta op de kop getikt, zijn een buitenkans. ‘We eten pap met aardbeien, karnemelk met aardbeien, boterham met aardbeien, aardbeien als dessert, aardbeien met suiker, aardbeien met zand. Twee dagen dansten overal aardbeien, aardbeien, aardbeien. Toen was de voorraad op of achter slot en grendel in de potjes’, schrijft Anne.

De acht onderduikers zijn hoopvol gestemd en luisteren dagelijks naar de BBC-radioberichten over de opmars van de geallieerden. Anne hoopt in oktober weer terug naar school te kunnen. Op 4 augustus 1944 worden de onderduikers echter verraden en gearresteerd. Helpers Miep en Bep redden Annes dagboekpapieren. Als Otto Frank als enige van de acht onderduikers terugkeert en hoort dat zijn beide dochters in Bergen-Belsen zijn omgekomen, geeft Miep hem Annes dagboekpapieren. Otto aarzelt aanvankelijk, maar besluit de wens van zijn jongste dochter te vervullen en publiceert haar dagboek.